Mireille Kaptein (46), algemeen directeur van zuivelbedrijf Kaptein, is uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar 2019.

In het Amstel Hotel kreeg Kaptein, die ruim tien jaar leiding geeft aan het familiebedrijf uit Heiloo, de Prix Veuve Clicquot Business Woman of the Year Award. Ze ontving deze van Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen.nl. Jury-voorzitter Annemarie Jorritsma en minister Cora van Nieuwenhuizen ontbraken tijdens de versoberde bijeenkomst wegens de dodelijke schietpartij in Utrecht.

Kaptein: “Ik zie de prijs als aanmoediging voor alle Nederlandse ondernemende vrouwen. Mijn advies aan hen: laat je niet weerhouden door een plafond. Sta pal voor je ambities, je bedrijf en grijp je kans.” De 38ste winnares in Nederland is de derde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat is opgericht in 1936. De onderneming, die vorig jaar ruim negentig miljoen euro omzette en 180 medewerkers heeft, produceert smelt- en poederkaas en verpakt op grote schaal kaas en boter. Kaptein exporteert naar meer dan 55 landen.

De prijs wordt in Nederlands sinds 1981 uitgereikt aan bijzondere succesvolle zakenvrouwen, onder wie Anne-Marie Rakhorst, Elske Doets en vorig jaar aan Aukje Kuypers.Zij staan in de traditie van weduwe Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin, die in de negentiende eeuw na de dood van haar man het champagnehuis Veuve Clicquot liet opbloeien.

Jacqueline Zuidweg

Directeur

Na haar universitaire studie Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam in 1988, werkte Jacqueline 6 jaar als juriste bij een adviesbureau voor het MKB. Daar constateerde zij dat er in Nederland geen betrouwbare, betaalbare en kwalitatief goede schuldhulpverlening voor MKB-ondernemers was.

Daarom is Jacqueline in 1994 gestart met Zuidweg & Partners om MKB-ondernemers bij te staan die in financieel zwaar weer verkeren. Sinds 1994 heeft zij het bedrijf uitgebouwd tot de landelijk actieve en toonaangevende organisatie die het nu is. Als blijk van erkenning voor haar activiteiten en ondernemerskwaliteiten is Jacqueline uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2012 (Prix Veuve Clicquot)